tirsdag 7. september 2010

Det moderne prosjektet

I Jean-Jaques Rousseaus utsagn "Tilbake til naturen", mener han at samfunnet har blitt ledet til å skille seg fra naturen, og ingen bruker fornuften lenger. Et ord som forklarer det han prøvde å beskrive, er materialistisk. Rousseau mente at samfunnet generelt hadde blitt mye mer materialistisk, og tok avstand fra det som naturen hadde gitt. Et eksempel på det var det at folk krevde landområder og jord i deres navn, og han mente at dette bare førte til ulykker. Slike tanker var på denne tiden veldig nytenkende, siden de fleste på denne tiden tenkte materialistisk, siden det var midt under den Industrielle revolusjon. Han var også i mot bøker, og mente at barn ikke skulle tvinges til å lære, men få lov å være barn. Den eneste boken de eventuelt måtte lese, var Robinson Crusoe, som igjen handler om å gå tilbake til naturen.

Grunnen til at han også var veldig konservativ i sin tankegang, i forhold til resten av samfunnet, var fordi han mente at kvinner ikke burde få noen utdanning. Han mente at grunnen til at de eksisterte var for å tjene mennene, og de eneste oppgavene de skulle ha var samfunnsnyttige oppgaver, som å føde unger, oppdra dem og være på kjøkkenet.

Norges viktigste dikter i romantikken (Henrik Wergeland, refererer til oppgaveteksten), stod for ideer som hørte til det moderne prosjektet, ved for eksempel at han skrev om menneskets frihet, frigjøring av menneskegrupper, og frigjøring av nasjoner.

Ingen kommentarer: