tirsdag 23. november 2010

Nyrealismen og starten av 1900-tallet

1.
Hvilken litterær skikkelse forestiller statuen på bildet?
Statuen skal forestille An-Magrit fra ”Nattens brød”, en roman skrevet av Johan Falkenberg

2.
Forklar begrepet ”tradisjonalisme”.
Tradisjonalisme er når man er svært tradisjonsbunden, det vil si når han har sterk tilknytning eller vil holde fast ved tradisjoner så sterkt at det er utover det normale

3.
Hva kjennetegner nyrealismen fra de første tiårene på 1900-tallet?

Det som kjennetegner nyrealismen fra de første tiårene på 1900-tallet var at de realistiske tradisjonene på 1800-tallet ble videreført av de ledende forfatterne på denne tiden. Store nasjonalsymboler av noen forfattere (som Bjørnstjerne Bjørnson, Ibsen, Kielland, Obstfelder og Amalie Skram) døde alle i løpet av de 10 første årene av 1900-tallet, så nå var det opp til de nye forfatterne å bane en ny vei.

4.Presenter tre av forfatterne på side 157−163 og vis til tekster av dem i tekstsamlingen.
Sigrid Undset ble født i Danmark i 1882, og er en av Norges største forfattere. Bøkene og romanene hennes tar opp problemer i samfunnet, som finnes uavhengig av tid og periode. Historiene hennes handlet ofte om kjærlighet, frihet til å gjøre det man vil og kontrasten; det moralske ansvaret man har for samfunnet, og hva resten av samfunnet forventer av deg. Mest kjent er hennes bøker om Kristin Lavransdatter.

Olav Duun ble født i Namdalen i Nord-Trøndelag, og det er fra dette området an har fått mye inspirasjon til verkene sine. Det mest karakteristiske med Olav Duuns romaner er hans dypere skildringer av miljøet og menneskene. I hans verk tar han opp psykologiske og eksistensielle spørsmål om kjærlighet, ondskap, offer og overlevelsesevne. Hans mest kjente verk er muligens Medmenneske (1929), som handler om Ragnhild som tar et selvstendig valg å drepe svigerfaren for å redde sin egen ektemann. Her er det møte med både ondskap og kjærlighet, og spørsmålet om hvor langt man er villig til å gå for å redde en annen dukker opp. Olav Duun døde 1939.

Knut Hamsun (1859 - 1952) hadde en utgivelsesperiode på over 70 år. I bøkene hans tok han opp viktige samfunnstemaer, men "pakket" det inn i en litt stilfarende humor, slik at temaene virket mindre viktig og mindre dypt enn det de egentlig var. Dette var en måte å underholde leserne på en måte, slik at moralen ikke ble presset rett opp i ansiktet deres, mens underbevisstheten deres likevel ville skjønne alvoret i temaet likevel. Hans egne spesielle form form skriving har gjort romanene hans til noe særegent, som igjen har inspirert og påvirket forfattere (både nasjonale og internasjonale) i den senere tid. Hans mest kjente verker var fra slutten av 1800-talle, hvorav Sult går som en av hans viktigste. Senere beveget han seg mer mot den nyrealistiske skrivemåten og hans "nordlandsromaner" ble noe mer ironiske, hvor han skildret mer det vilt forskjellige livene til mennesker.

5.
Hvordan vil du plassere de tre forfatterne i forhold til det moderne prosjektet?
Det moderne prosjektet var en tid for overgangen fra en spesiell ”lovlig” eller ”rett” skriveform til en friere og rett og slett mer moderne skrivestil. Forfatterne kunne på denne tiden skrive mer åpent, og kjente forfattere på denne tiden var f. eks. Sigrid Undset, Knut Hamsun og Olav Duun.

6.
Hva var de viktigste stridsspørsmålene under kulturdebatten i 1930-årene?
På 1930-tallet var raste e stor debatt mellom konservative og radikale når det kom til kultur. Debattene handlet som oftest om politikk, moral og seksualitet. Da Sigmunds Freuds sosiale samfunnssyn og hans psykoanalyse kom ut og ble kjent, skapte også dette selvfølgelig mange uenigheter og sture debatter når det kom til synet av stat, kirke og kristendommen generelt.

Ingen kommentarer: